Respingerea- rana sacra a sufletului in sistemul familial

Draga OM, draga parinte,

dupa cum probabil stii deja si ai observat , rolul meu este sa scot la iveala „lucrurile mai profunde” pe care le traim la nivel de suflet si nu numai, mai ales atunci cand vine vorba de relatia „parinti-copii”. Tot ceea ce scriu de fiecare data e trait prin propriile experiente si cumulat cu cunoasterea si formarea mea.

Astazi as vrea sa scriu despre un subiect pe care putini dintre noi il „vad” din aceasta perspectiva, cea a sufletului.

Sunt convinsa ca ai observat si tu in familia ta de provenienta ca, „duci mai departe” ceea ce vine din neam (ca e vorba de o boala, o meserie, un talent, sau o emotie) si ca uneori sau deseori , repetam experiente prin care atat parintii, cat si bunicii sau stramosii nostri au trecut.

Suntem un intreg Univers de experiente, trairi si emotii pe care „le purtam in noi”, uneori nefiind constienti de acest lucru, insa putem doar observa „acel ceva” care se repeta.

stramosi

Am sa va povestesc constientizarile mele , traite si observate dpdv al sistemului familial , constientizari legate de „rana sacra a respingerii” si cum ne poate afecta echilibrul in familia din care provenim si in intreg sistemul familial. (tot ceea ce relatez este  din perspectiva „a ceea ce ducem mai departe”). Rana de care am devenit constienta ca exista in sistemul familial de provenienta este – Rana respingerii.

(Daca vrei sa afli mai multe despre „ranile sufletului”, iti recomand sa citesti cartea lui Lise Bourbeau- Cele 5 rani ale sufletului , unde vei descoperi si iti poti descoperi ce rana ai si tu la  nivel de suflet si toate mastile pe care le ni le luam ).

Cu siguranta si tu ai rani, cel care citesti acum si cu siguranta ai observat dezechilibre si la tine in familie. Cine neaga existenta dezechilibrelor in sistem ori nu vrea sa se uite din prea multa suferinta, ori nu e pregatit sa le vada astfel.

Cel mai important moment este atunci cand constientizezi ca duci mai departe „ceva ce nu e al tau, ceva ce provine din neam”, si culmea cauti sa intelegi cu mintea ceea ce are legatura cu sufletul.

Si uite asa, dupa ce am lucrat personal, intr- o terapie de tip Constelatii Familiale pe relatia cu mama, am ajuns sa descopar „rana sacra a respingerii”, rana pe care am trait-o in relatiile de iubire dar si in cele sociale.

Prima relatie pe care o avem, stim , e relatia cu mama. In cazul de fata, mama duce mai departe , evident de la mama ei, acceasi rana a respingerii. A simtit-o din plin din partea mamei ei, a simtit-o si inca o simte din plin din partea familiei ei, a simtit-o si din partea fiicei ei, adica a mea.

Tot ceea ce am observat dpdv transgenerational, rana respingerii e prezenta in neam, la toate surorile mamei, chiar mai  mult as putea spune , toata linia feminina din partea bunicii, surorile mamei si implicit fetele acestora, doar ca nu sunt constiente de aspectul asta.

fete rana

Din punct de vedere al dinamicii, tabloul familiei arata asa:

-fiecare membru (sora) respinge pe celalalt membru (cealalta sora)

-exista situatii in care surorile nu isi vorbesc de foarte mult timp, adica se resping , evident o fac in mod inconstient considerand asta normalitate in dinamica din familie.

Ce s-ar intampla daca membrii familiei ar fi constienti de ceea ce se intampla si daca ar fi constiente de rana sufletului? Cu siguranta dinamica in familie ar fi cu totul alta.

Am identificat si un mecanism care exista atunci cand rana respingerii e prezenta in interiorul cuiva:

-atragem langa noi in mare parte persoanele cu aceleasi rani la nivel de suflet, asta asa ca sa „ne apasam butoanele” si pentru a scoate in evidenta ceea ce e de vindecat la nivel de suflet.

-respingem la altii ceea ce respingem la noi, culmea e ca ceilalti ne oglindesc perfect ranile, adica resping la celalalt ceea ce de fapt „nu vreau sa vad la mine” sau nu vreau sa accept acea parte din mine pe care o oglindesc in persoana din fata mea.

-suntem respinsi de catre ceilalti (uneori chiar exclusi din familia de provenienta) tocmai pentru a ne uita in interiorul nostru, dar deseori nu vedem situatia asa pentru ca nici nu cunoastem si nici macar nu ne gandim ca exista un tipar care se repeta la nivel de neam.

Vindecarea ranii se face cu blandete, acceptare ca fiecare este unic , si evident iubire.

Atunci cand ai integrat la nivel de suflet si ai inteles de unde vin toate ranile si observi oamenii si din perspectiva trairilor sufletesti , iesi din Ego si vorbesti cu cealalta persoana la nivel de suflet. Evident ca mintea intervine deseori si apare judecata, critica …samd, insa daca iti propui sa vezi fiecare persoana si sa o privesti ca pe un suflet care are niste rani si niste lectii de experimentat pentru a putea evolua, cu siguranta dinamica in orice tip de relatie ar fi la nivel de echilibru.

#Echilibru#Familie#Iubire#Acceptare#Blandete

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s