Sexualitatea- subiect TABU, între părinte și copil?

Draga părinte, Draga OM,

Desi fac parte din generatia anilor 70, mai exact 79, observ și înțeleg interesul lui Ștefan , care mai are un pic și face 9 ani, in tot ceea ce înseamnă informație legată de tema sexualității.

Și e firesc sa fie așa daca mergem un pic in urma la ceea ce a spus Freud la un moment dat.( pentru cei interesanți de ceea ce a spus Freud le recomand sa citeasca stadiile dezvoltarii psihosexuale)🙃

In ultima perioada, dat fiind ca trăim intr-o lume deschisă către informație, Ștefan a început sa îmi adreseze întrebări despre ce înseamnă:

– a face sex( a auzit el pe undeva🙂, important e contextul in care a primit informatia)

-cum se fac copiii?

– de ce un băiat e diferit de celălalt?

-de ce fetele sunt diferite de băieți in ce privește …

Și lista poate continua.Ce îmi este clar e ca, da, întrebările au nevoie de răspunsuri!

Iar răspunsurile e bine sa fie pline de adevăr și potrivite vârstei copilului!

Recunosc ca reușește sa ma surprindă cu modul direct si firesc de a-mi adresa întrebările iar prima reactie e aceea de a zambi in coltul gurii si ulterior sa gândesc răspunsurile potrivite nivelului lui de intelegere .

Îmi este clar ca in cazul copiilor nascuti dupa 2000 nu mai tine expresia ” te-a adus barza” si nici ” asa a vrut D-zeu” , așa cum am crescut noi🙂, asta pentru ca au alt nivel de inteligenta, intuitie, cunoastere si plus ca eu, ca parinte, nu mi-am propus sa mint copilul cu ” aberatii” si nici sa ii vand iluzii.

Tocmai de aceea , discutiile pe tema asta au ajuns sa fie foarte naturale, explicandu-i ce se intampla intre un barbat si o femeie din punct de vedere al iubirii, cum apar copiii, asta in functie de întrebare adresată .Tot ce am descoperit e ca este foarte important sa nu evit raspunsul la nicio întrebare, indiferent cât de ” incomoda” ar părea!

Consider mult mai benefic pentru un copil sa afle raspunsurile la intrebarile” usor delicate” , de la parinte, care reprezinta mediul lui de siguranta si cunoastere, decat sa mearga la prieteni, cunostinte care poate nu il indruma pe ” calea cea buna”.

Un alt aspect, mi se pare ” normal” sa vorbesc deschis și sa încurajez copilul sa vina către mine atunci când are întrebări , la fel cum mi se pare ” anormal” sa îl educ inducându–i sentimentul rusinii , vinovatiei , negării pârtii intime .

Totul apartine corpului, dar aici , totul depinde de convingerile, tiparele si atitudinea pe care o are parintele!

Cu cât vorbesc mai deschis despre acest subiect, încurajându-l sa îmi pună întrebări ori de câte ori ” nu cunoaște ceva” cu atât ii câștig încrederea și îl fac sa vina către mine și atunci când va avea reala nevoie de a lua a decizie in ce privește viața sexuală.

Asa ca, draga parinte,

Tu, ce ii transmiti copilului tau , legat de sexualitate?

Desi încă negam și parca niciodată nu e momentul potrivit ( spun asta din discuțiile avute cu alți parinti🙂) e un subiect ce merita toata atentia, asta daca nu vrem sa avem efecte adverse atunci cand copilul devine adolescent si vrea sa experimenteze, in necunostinta de cauza!

#Incredere#Curiozitate#Copil#Parinti conștienți

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s